RAW JPG

RAW eller JPG?

Droner der kan tage billeder med JPG og RAW er nok mest for de professionelle dronepiloter og som hobby pilot, så er JPG helt fint efter min mening. Billeder taget i RAW,der fanger kameraet mere dynamisk rækkevidde og detaljer på eksponeringstidspunktet og billeder taget i formatet fylder også rigtig meget.

Reuters bandlyste freelancere i 2015 der tog billeder i RAW fordi de gerne ville øge hastigheden og ‘bevare’ virkligheden. Fordi, når du tager billeder i RAW så kan billederne redigeres til nogle ret fede billeder men så forsvinder hele øjeblikket – fordi det er redigeret. Hvorimod, når du tager billeder i JPG så fylder billederne ikke særlig meget men de kan stadig redigeres – dog ikke i samme kaliber som i RAW men de bevarer øjeblikket.
Formuleret på en anden måde; forskellen mellem de 2 formater; når du står med et kamera du har i hånden fra fx Canon eller Nikon er, når du tager billeder i JPEG-format, at kameraet udfører sin egen behandling for at konvertere RAW-oplysningerne til en JPEG. … Når du skyder RAW, er du i stand til at udføre denne behandling selv. Du kan tage beslutningerne om, hvordan billedet skal se ud, og give bedre resultater. Dog er det ikke hvergang at billedet der er taget i RAW er det bedste, bare så du ikke tror at det er vigtigt at have en drone eller kamera med muligheden for at tage billeder i RAW.

Alle mine billeder med drone er taget i JPG. Jeg har så bare gjort det, at jeg har taget 50-100 billeder af et øjeblik og så valgt det bedste. Det samme gør jeg med mit kamera fra Nikon, der tager jeg så måske 50-200 billeder alt afhængig af situationen. Dog tog jeg kun et billede af Kronprins Frederik i 2018 på ca. 80 meters afstand uden tripod:

Kronprins Frederik 2018
Så havde jeg en tur i Dyrehaven en tidlig morgen i Dyrehaven i 2015. Billedet er i JPG og jeg fløj med en DJI Phantom Vision 2 Plus drone. Her kunne jeg godt have tænkt mig, at redigere billedet så solen så lidt lækre ud, men så vil dagen og billedet forsvinde fra det jeg husker fra den ellers fede og kolde morgen.

View

Selfie med Tello dronen

Tello

Solnedgang / Nikon

solnedgang
Så hvis du køber en drone der kun tager billeder i JPG – så er det ok. Dog skal du være opmærksom på kameraet i dronen. Mange droner bliver solgt som 4K/HD osv. – men oftest bliver de reklameret med, specielt de billige at kamera tager gode billeder. Glem alt om droner købt over nettet via Kina; kamera er ofte noget bras og det er penge lige ud af vinduet. Hvis du absolut vil have en drone der tager gode billeder så gå efter DJI, RyzeTello, Parrot, SNAP fra Vantage Robotics, Hubsan m.fl

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!